2 Temmuz 2011 Cumartesi

Köpek Cinsleri

On The Run The Getaway
A

Affenpinscher


Affenpinscher isminin anlamını hem görünüm hem de davranışlar açısından çok güzel yansıtmaktadır. Almanca "Affen" kelimesi maymun, "pinscher" ise terrier anlamına gelmektedir. Fransada ise bu ırk bıyıklı küçük şeytan anlamına gelen "diablotin moustachu" olarak bilinmektedir.

Affenpinscher apartman yaşamına uygun bir köpektir. Dışarıda oynamaktan hoşlanan Affenpinscher ev dışında yaşayamaz.

Enerjik ve aktif bir köpek olmasına rağmen egzersiz gereksinimi ev içinde veya bahçede yapılan oyunlar ve tasmalı kısa yürüyüşler ile karşılanabilir. 

Airedale Terrier


Bir terrier için dev gibi bir görünüşü vardır. Bir zamanlar porsukları, ayıları ve kurtları avlamak için kullanılırdı. Ancak yıllar sonra centilmen bir köpek haline geldi. Sabırlı, sevimli ve cana yakındır. Sevildiğini ve kendisine saygı gösterildiğini hissetmeye ihtiyacı vardır. Hırçınlık yapabilir. 

Alaskan Malamute


Alaskan Malamute, apartman hayatı için uygun değildir. Aktif bir ırk olması nedeni ile en azından büyükçe bir bahçeye gereksinimi vardır. Eğer bahçeli bir evde oturuyor ve Malamutu bahçe sınırları içinde tutmak istiyorsanız, yüksek bir çit oluşturmalı ve çitin tabanını toprağa derine gömmelisiniz. çünkü Malamutların kazma içgüdüleri kuvvetlidir ve kolayca çit altından dışarı doğru kendine yol yapabilir.
Alaskan Malamutlar kendilerine ait olduğuna inandıkları topraklarda gezinmeyi severler. Kürk yapısı sayesinde dondurucu soğuklara karşı dayanıklıdır, fakat sıcak havalarda serin tutulmaları gerekir. Sıcak iklimlerde zarar görmemeleri için daima korunaklı koyu gölge bir alan ve içecek soğuk su bulundurulmasına özen gösterilmelidir. 

Alman Çoban Köpeği


Alman çoban Köpeği, Alsatian diye de tanınır. Gösterişli, dengeli ve çok güçlü bir köpektir. Kararlı, vefalı, efendisi ve çocuklara karşı sevgi duyan, öteki hayvanlara karşı hoşgörülü, yabancılara karşı uyanık ve kolay eğitilebilir bir ırktır. 

Amerikan Pitbull Terrier


Son derece cesur (çok eski savaş köpeklerinin torunudur.) ve çok canlı bir köpektir. Düşmanıyla öldüresiye savaşır. Ancak, asgari bir eğitimle yabancıların niyetini anlayabilecek kadar yetenekli, sakin, iyi huylu ve itaatkar bir köpek haline gelebilir. 

Appenzell Dağ Köpeği


Kaslı, ama iri değildir. şamatacı, dışa dönük bir köpektir. Alımlı ve duygulu bir köpektir, fakat açık arazilerde özgür olmayı sever ve ev içi hayata uyum sağlayamaz. 

Avustralya Çoban Köpeği


Avustralya Heeler, Hall's Heeler, Queensland Heeler ve Blue Heeler isimleriyle de bilinen Avustralya çoban köpeği sağlam bünyeli, kaslı, güçlü, çalışkan ve çok çeviktir.

Apartman hayatı için tavsiye edilmez veya en azından büyük bir bahçe gereklidir. Bu hayvanların inanılmaz dayanıklılığı ve kuvveti vardır ve onlara yaptıracağınız her türlü aktiviteden hoşlanırlar. 

Avustralya Terrier


Avustralya Terrieri, Aus*** olarak da bilinen küçük, güçlü, cesur ve canlı bir köpek ırkıdır. Avustralya 'da çok amaçlı iş köpeği olarak yetiştirilmiştir.

özünde bir iş köpeği olmasına rağmen sadakat ve sahibine bağlılığı nedeniyle eş değerde bir ev köpeği olabilir. Tüm iklimlere ve yaşam koşullarına adapte olabilen dayanıklı bir ırktır. Sürekli sahibine yakın olmaktan hoşlanır. şehirde veya şehir dışında çiftlik ortamında rahat bir şekilde yaşayabilir. Apartman yaşamı için uygundur. 

Alman Av Terrieri


Alman Av Terrieri cesur, saldırgan, inatçı ve sadece efendisine karşı itaatkardır. Eğitimi iyi almasına karşılık, kendisiyle iyi anlaşacak bir sahip ister. 

Amerikan Bulldog


Amerikan Bulldog, İngiliz ırkdaşına göre daha çevik ve hareketlidir. Bazıları 2 metre veya daha fazla yükseğe sıçrayabilmektedirler. Koca bir başı, güçlü çeneleri, kaslı bir görüntüsü vardır. Bu iri cüsseye rağmen sanki ayaklarının üzerinde dans ediyor gibidir. Erkekler gözle görülür şekilde dişilerden güçlü ve kaslıdır. 

Amerikan Staffordshire Terrier


Amerikan Staffordshire Terrier'i çok kaslı, tıknaz ama çevik, boyutlarına göre aşırı güçlüdür. Geniş, güçlü bir kafası, kısa bir burnu ve çok güçlü bir çenesi vardır. Kulakları genelde ke****** ki bu isteğe bağlıdır. Gözleri yuvarlak ve siyahtır. Dişleri makas gibi üst üste geçmelidir. Kürkü kalın, kısa, parlak tüylerden meydana gelir. Her renk olabilir. Kuyruğu ucuna doğru incelir ve en ucunda bir nokta halini alır. Kulakları diktir. 

Amerikan Tilki Tazısı


İngiliz kuzenine benzeyen Amerikan Tilki Tazısı, yetiştiricileri tarafından daha hafif, koku alma duyusu daha gelişmiş ve av alanında daha hızlı bir cins olarak yetiştirildi.

Av alanında gerçek bir savaşçıdır. Başka zamanlarda tatlı ve duygulu bir köpektir. Evde uyuması gerekir. 

Ariegeois


Ariegeois, hafif, gösterişli ve güzel bir köpektir. Av sırasında tutkulu, aile içinde sakin ve duyguludur. Evde uyuması gerekir. İyi huylu. Koklayarak iz sürer.

Avustralya Sığır Köpeği


Avustralya çoban köpeği genel yapı olarak güçlü, istenen görevi ne olursa olsun başarma isteği ve becerisine sahip olan bir iş köpeğidir.

Bir yabancıyla karşılaştığında uyarıcı şüpheli bir ifade takınması ırk için karakteristik kabul edilir. 

Avustralyalı Kelpie


Tilkiye benzeyen çok güzel bir köpektir. Canlı, çevik, zeki ve sevimli bir ifadesi vardır. Eğitilebilir, zeki, dayanıklı ve itaatkardır. Yaptığı işe çoşkuyla sarılır.


Avusturyalı Pinscher

Gövdesi biraz alçak, sağlam yapılı ve orta büyüklükte bir köpektir. Cesur, inatçı ve uyanıktır. Havlar ve refleksleri hızlıdır. Görünüşü güzel bir köpektir. 


B

Bandogge Mastiff


Amerikan Mastif kendine güvenen akıllı ve uysal bir köpektir. Dövüş köpekleri olarak yetiştirilmeseler de genel olarak agresif köpeklerdir ve bu yüzden ilk kez köpek alacak kişiler için iyi bir seçim değildir. 

Basset Hound


Sakindir ama ürkek değildir. Efendisine karşı duygulu, çocuklara karşı dostça davranır. Isırmaz. Biraz inatçı olabilir. Güzel sesi vardır

Beagle


Beagle herkesi seven, nazik, tatlı, hayat dolu ve meraklı bir köpektir. Mutlulukla kuyruk sallar, sosyaldir, cesurdur ve akıllıdır. Sakin ve sevecendir. çocuklarla mükemmel anlaşır, genelde diğer köpeklerle de arası iyidir, ama kedi gibi diğer hayvanlarla ve ev hayvanlarıyla küçüklükten beri sosyalleşmemişlerse yalnız bırakılmamalıdır

Bernese Dağ Köpeği


Güçlü ve kaslıdır. Enerjik, dikkatli ve acelecidir. Isırmaz. Bir kişiye (efendisine) duygusal larak bağlanır ve yabancılara karşı kuşkucudur. 

Border Collie


Border Collie apartman hayatına uygun değildir. Ev içinde oldukça hareketlidir. Ancak büyük bir bahçede mutlu olabilir. Tüm gün arka bahçede bağlı kalmaya uygun bir ırk değildir. 

Bouvier des Ardennes


Kırsal görünüşlü bir köpektir, hırçındır. Görünüşü de mizacına uygundur. Yabancılara karşı düşman, fakat efendisine karşı çok duygulu ve itaatkardır. Son derece zekidir. 

Boxer



Boxer "en güzel çirkin köpek" olarak da tanımlanmıştır. çok iyi huylu ve sadık bir köpektir. Kin duymaz, çocuklarla arası iyidir. Kolay eğitilir. 

Bullmastiff


Yapısı güçlü, ama hantal olmayan bir köpektir. Neşeli, korkusuz, dengeli, itaatkar ve duyguludur. Ancak bu köpek enerjik bir efendinin emrinde olmalıdır. 


Bavyera Dağ Tazısı

Bavyera Dağ Tazısı, hafif ama kaslı bir köpektir. Canlı, cesur, av sırasında itaatkar, efendisine karşı çok duygulu. Evde uyuması gerekir. İyi huylu. Koklayarak iz sürer. 

Belçika Groenendael


Cinslerin sürekli geliştirilmesi, Belçika Groenendael'in bir kişilik özelliği olan çekingenliğinin ortadan kaldırılmasını sağlamıştır. Bu köpeklerin büyük cögunluğu zekidir ve bellekleri güçlüdür. İtaatkar, cesur ve ev içinde uysaldırlar. 

Border Terrier


Belki de Terrierlerin en küçüğü ve en az gösterişli olanıdır. çok cesur, çok canlı, av sırasında amansızdır. Ev hayatına uyum sağlar. özellikle kendisine iyi davranan çocuklara, çok iyi davranır.

Bouvier des Flandres


Dev Schnauzer'e çok benzeyen Bouvier des Flandres iri bir köpektir. Son derece iyi huyludur, bu özelliğinden dolayı aile köpeği olarak da uyumludur. 

Bull Terrier


Bir zamanlar son derece vahşi bir köpekti. Ancak, modern yetiştiriciler tarafından kibarlaştırılmıştır. Günümüzde iyi huylu, sadık, nazik ve itaatkar bir köpektir. 

Büyük İsveç Dağ Köpeği


Gözleri çekici ve zeki bir izlenim verir. Sadık, cesur, zeki, akıllı ve çocuk dostudur. 

C

Cairn Terrier


Yüzündeki ifade tilki benzeridir. Canlı, neşeli, duygulu, sevimlidir. İlginç bir özellik olarak Cairn Terrier, hile yapacak şekilde eğitilebilir. 

Cao da Serra da Estrela


Cao da Serra da Estrela, güçlü omuzları ve iri bir başı olan dayanıklı bir köpektir. Zeki ve sakin bakışlıdır. Efendisine karşı son derece uysal, fakat yabancılara karşı kuşkucu ve çok vahşidir. Zeki, eğitilebilir, savaşçı bir köpektir. İlk kez köpek alacaklar için uygun değildir. 

Cesky Terrier


Kısa bacaklı, fakat çevik ve güçlüdür. Cesky Terrier iyi huylu, itaatkar, sadık, sabırlı ve cesur bir köpektir. 

Chow Chow (çin Aslanı)


Chow chow'un en belirgin iki özelliği siyah dili ve ona sopa üzerinde yürüyormuş görüntüsü veren neredeyse düz arka bacaklarıdır.

Chow Chow yeterli egzersiz imkanı sağlanırsa apartmanda yaşayabilir. Küçük bir bahçe de yeterli olabilir. Sıcağa karşı duyarlıdır. Gerektiğinde dışarda da yaşayabilir. 

Çatalburun


Munis, sevecen ve itaatkar köpekler. Sahiplerinin sözünden çıkmıyor, efendilikleri ile biliniyorlar. Ama ortak bir dertleri var: Sanki tam ortadan ikiye bölünmüş gibi duran, çirkin mi çirkin burunları. Bu yüzden de onlara "çatalburun" deniyor.

Bu kusurları aynı zamanda en büyük avantajları. Bu sayede sanki iki burunları varmış gibi daha iyi koku alıyorlar, çirkinlikleri onları diğer bütün köpeklerden üstün kılıyor. 

Cao de Castro Laboreiro


Gayretli, sağlam ve sert bir köpektir. Bununla birlikte çevik ve soyludur, çok cesur, uysal, sadık ve duyguludur. Havlamaları eşsizdir. Boğuk bir baritonla başlar ve sonra tenorla bitirir. 

Cavalier King Charles Spanieli


Cavalier King Charles Spaniel, İngiltere Kralı II. Charles'ın favorisi olan eski Toy Spaniellerin görüntüsüne sahip yeni bir Toy Spaniel ırkıdır. Cavalier King Charles Spaniel canlı, hareketli, coşkulu bir köpektir. 

Curly-Coated Retriever


Duygulu, sadık, kolay eğitilebilen ve iyi huylu bir köpektir. Bataklıkta avlanabilir. 

Çin Shar-Pei


Shar-Pei yeterli egzersiz imkanı sağlandığında apartman dairesinde de mutlu olabilir. Ev içinde orta derecede aktiftir. Yastıksı yüz derisi nedeniyle ısıya karşı duyarlıdır. Gölge ve temiz serin su sürekli ulaşabileceği bir yerde olmalıdır. Yeterli egzersiz sağlanırsa evde oldukça sessizdir.

D

Dachshund (Sosis)


üç ayrı türü vardır: Kısa tüylü, uzun tüylü ve tel tüylü. Biz en eski ve ve diğer türlerin de atası olan kısa tüylü olanı temel alacağız. En sık görüleni kısa tüylü olanıdır. Bakışlarında enerjik ve dostça bir ifade vardır. Cesur, inatçı, neşeli, duygulu, kompkleksizdir. 

Doberman Pinscher


Doberman kaslı ve son derece zarif bir köpektir. Erkek ve dişiler arasında mizaç farkı vardır. Dişiler, aileye karşı sakin, duyarlı ve duygulu, ancak yabancılara karşı kuşkucudur. Erkek, son derece zeki, ancak aceleci ve genellikle saldırgandır. Bu nedenle enerjik bir efendi tarafından yönetilmesi gerekir. "Kötü doberman yoktur, kötü doberman sahibi vardır!" sözü buradan gelir. 

Dalmaçyalı


Sakin, sadık, bağımsız ama evden hoşlanan, son derece duyarlı. İnsana ihtiyaç duyar, aksi halde melankolik bir havaya bürünür. çocuklarla oynamayı sever. Mükemmel bir belleği vardır. Kendisine yapılan kötü muameleyi yıllar sonra bile hatırlayabilir. Savunma için eğitilebilir. Koklayarak iz sürer. 

Dev Schnauzer


Standart Schnauzer'den daha güçlü ve heybetli bir görünümü vardır. Sakin, istikrarlı, eğitilebilir bir köpektir. çocuklara karşı bile çok sabırlıdır.

Yılda iki kez tüyleri kesilmelidir, kulağının kırpılması tercihe bağlıdır. 

Dogo Arjantin


Dogo Arjantin, atletik görünümlü, kaslı yapıda ve orta boyutlarda bir ırktır. İyi bir bekçi köpeğidir. Ailesine bağlı olan bu ırk oldukça akıllı ve oyuncudur. çocuklarla ve tüm aile fertleri ile iyi anlaşır, öpülmekten ve kucaklanmaktan hoşlanır. İyi bir eğitim ve sosyalleşme sürecinden geçmesi gerekir. 

E

Entlebucher


Entlebucher çeşitli görevlere ve farklı ortamlara gayet iyi uyum sağlayabilir. çalışırken yorulmaz ve daima dikkatlidir. Sığırlara katı davranır, fakat çocuklarla arası iyidir. Hareketli ortamlara alışkındır, ev dışında yaşayabilir.

Eskimo Köpeği


Kurt benzeri boyuna göre çok iri ve yapılı bir köpektir. Uysal, sadık, duygulu, yorulmaz bir cinstir, fakat biraz ürkektir. Sert bir eğitim uygulanırsa daha da ürkek olur. Efendisi, tam anlamıyla güvenini kazanmalıdır. 




F

Field Spaniel



Mükemmel bir kişiliği vardır. Canayakın, duygulu, sakin ve zekidir. 

Fox Terrier (Smooth)



Smooth Fox Terrier, doğa tarafından pek çok saldırı silahıyla donatılmıştır: Güçlü çeneler, çok iyi gelişmiş dişler, hiddet, fiziksel güç ve en önemlisi cesaret. Sağlam yapılı, zarif bir köpektir.

Fransız Bulldog



Cesur, hareketli, dengeli, duygulu ve zekidir. 

Flat Coated Retriever



İtaatkar, eğitilebilir, zeki, duygulu, çocuklara karşı sabırlı ve iyi huyludur. 

Fox Terrier (Wire)



Wire Fox Terrier ve Smooth Fox Terrier arasındaki temel fark tüylerinin uzunluk ve renk olarak farklılığıdır. Bunlar dışında iki köpeğin de diğer özellikleri birbirine benzer.

Fransız Mastiff



çiftleşme yoluyla Fransız Mastiff'in saldırgan özellikleri başarıyla yumuşatılmış ve günümüzde ortaya nispeten hoşgörülü, duygulu ve sadık bir köpek ortaya çıkmıştır. 

G

Glen of Imaal Terrier



Glen of Imaal Terrieri, Gal Corgi'ye benzer, ancak tüyleri daha serttir. Güzel bir başı, neşeyle sallanan kuyruğuyla hoş bir köpektir.

Grand Gascon Saintongeois


Grand Gascon Saintongeois, çok iyi gelişmiş siyah burnu, uzun kulaklarıyla aristokrat görünümlü bir köpektir. Cüretli ve dirençlidir. Av alanı dışında çok duyguludur. çocuklarla iyi anlaşır, fakat apartman hayatına uygun bir köpek değildir. Dışarıda, geniş bir avlu veya arazide yaşamalıdır. 

Grönland Köpeği



Son derece dayanıklı bir köpektir. Bütün kutup bölgeleri köpekleri gibi temel bir özellik olarak iyi huylu, sadık, canlı ve duyguludur. Genel olarak takım içinde iş gördüğü için, efendisiyle duygusal bir ilişki geliştirme fırsatı yoktur. 

Golden Retriever



Hareketli, uysal, iyi huylu, duygulu ve sevimli bir köpektir. çocuklara, hatta bebeklere karşı çok sabırlı ve naziktir. 

Great Dane (Danua)



Great Dane (Danua), asaleti dayanıklılıkla, gücü zerafetle birleştiren dev bir köpektir. Great Dane, yapısı gereği fazla degıskenlik göstermeyen bir köpektir, ancak koşullar gerektirdiğinde saldırganlaşabilir. Temel özellik olarak, yumuşak huylu, duygulu ve sabırlıdır. 

H

Hanover Tazısı



Orta büyüklükte, biraz alçak ama güçlü bir köpektir. İtaatkar, iyi huylu ve duyguludur. Doğayı sever, apartman hayatına uyum sağlayamaz, ancak ev dışında yaşayabilir. 

Hovawart



Hovawart zeki, kararlı, itaatkar ve özellikle efendisine karşı duygulu bir köpektir. Erken yaşta eğitilmek istemez, çünkü bu yaşlarda sahip olduğu canlılığı ve neşeyi bir süre daha korumak ister. 

Hollanda Çoban Köpeği



Hollanda çoban Köpeği itaatkar, uysal daima dikkatli, kendi bölgesine bağlı ve yaptığı işi coşkuyla yapan bir köpektir. Az bakım ister; yorgunluğa ve kötü hava koşullarına karşı dirençlidir. 

I

İngiliz Bulldog



Hala dövüşlerde kullanıldığı 19. yüzyıla kadar, saldırgan, yırtıcı ve kan dökücü bir hayvandı. öyle ki, Romalılar zinciri vurulmuş olsa bile bir bulldogun sokağa çıkarılmasını yasaklamışlardı. 

İrlandalı Terrier



Wire Fox Terrier'e çok benzer, kuşkusuz ikisi arasında yakın bir ilişki vardır. Olağanüstü cesaretlerinden dolayı bir zamanlar "küçük yiğit" olarak anılırdı. Günümüzde nazik, eğitilebilir, vakur, duygulu bir köpektir. 

İtalyan Tazısı



Canlı ve gayretlidir. Yırtıcı değildir. Az yemekle yetinebilir ve kulübede yaşayabilir. Duygularını pek göstermese de efendisinin kendisine daima ilgi göstermesini ve yanında olmasını ister. 

İngiliz Cocker Spaniel



İngiliz Cocker Spaniel, dayanıklı, enerjik, mutlu ve sevgi dolu bir köpektir. Bu hayat dolu köpeğin arası çocuklarla mükemmeldir ancak yine de kızdırılmaktan hoşlanmaz. Yabancılara karşı dost canlısıdır. 

İrlandalı Kurt Tazısı



İyi huylu, sabırlı, cömert, düşünceli ve zekidir. Tek bir kişiye bağlanma eğilimindedir. 

İsveç Geyik Avcısı



Tilki benzeri, fakat iri bir köpektir. Tüyleriyle olduğundan daha cüsseli görünür. Dengeli, gururlu ve itaatkar bir köpektir. Evde yaşamaya uygun değildir.

Bu cins köpekler sıcak iklimlerde egzamaya yakalanabilirler, dikkatli olunmalıdır. 


J

Jack Russell Terrier



Fox Terrier'e (tilki terrieri) benzer. Cesur, şen, fedakar ve itaatkar bir köpektir. Jack Russell Terrier yeterli egzersiz imkanı sağlandığında apartman hayatına da uyum sağlar. Ev içinde oldukça hareketlidir.

Japon Chin



Efendisine son derece bağlı, uysal, duygulu, zeki ama yabancılara karşı huysuz bir köpektir. Evde uyuması gerekir. İyi huylu, fakat kesin ısırma eğilimlidir. 




K

Kangal



Zeki, kolay eğitilen, çocuklara karşı sabırlı, azarlanmaya karşı duyarlı, sevilmek isteyen, yaşadığı yeri sahiplenen bir köpektir. Yabancılara karşı kuşkucudur, bu nedenle güvenli ve çitlerle çevrili bir alanda ya da koruyucusu olduğu sürüsüyle birlikte açıkta yaşamalıdır. 

King Charles Spaniel



İngiliz Toy Spaniel küçük ve dayanıklı bir spaniel'dir. İngiliz Toy Spanieli kibar, oyuncu, sevgi dolu ancak bazen biraz çekingen bir ırktır.

Karelya Ayı Köpeği



Yüksekliğinden biraz daha uzun, sağlam yapılı bir köpektir. Son derece cesur, saldırgan ve efendisine karşı itaatkardır. 

Kars Çoban Köpeği



Kars, Ardahan, Artvin, Erzurum, Ağrı, Iğdır bölgelerinde yetişen, saflığı tescil edilmiş, bölge şartlarına uyumlu, çok iyi koruyucu özelliğe sahip, uyumlu, zeki, akıllı ideal bir çoban köpeğidir. 

Kerry Blue Terrier



Hırçın, fakat eğitilebilir ve duygulu bir köpektir. Aile üyeleriyle iyi arkadaşlık kurar, fakat biraz inatçı ve sinirli bir tabiatı olduğu unutulmamalıdır. 

Kyüshü



Sağlam yapılı ve kaslıdır. çok sabırlı, zeki, eğitilebilir, sessiz, uysal, duygulu, iyi bir köpektir.

Gerek gövdesi gerekse alışkanlıkları bakımından çok temiz bir hayvandır. Ev hayatına gayet iyi uyum sağlar. 


L

Labrador Retriever



Labrador Retriever, duygusal ve sabırlı bir köpektir. Oldukça zeki, sadık, itaat etmeye hevesli ve hareketlidir. özellikle de suda oynama bayılır.

Lapponian Çoban Köpeği



Enerjik, itaatkar, çalışkan bir köpektir. İçgüdüleri gereği doğal bir havlama eğilimi vardır. Ev dışında yaşabilir, açık alanlara alışmıştır.

Lakeland Terrier



Lakeland Terrier, güzel ve zarif bir köpektir. Duygulu, neşeli, hareketli, heyecanlı, inatçı, aktif ve ısrarcı bir tabiatı vardır. Diğer hayvanlara ve köpeklere karşı sinirli bir yapı gösterebilir. 

Lapphund



Disiplinli, duygulu, çocuklara karşı sabırlı ve dikkatli bir köpektir. Yabancılara karşı kuşkucudur

Lowchen



Uysal, neşeli, duygulu, zeki bir ırktır. Evde uyuması gerekir. İyi huyludur. Bekçilik veya koruma eğitimi verilebilir. 

M

Maltese



Zeki, oyuncu, efendisine bağlıdır. Yabancı sesler duyduğu zaman dikkat kesilir. Evde uyuması gerekir, iyi huyludur.

Minyatür Bull Terrier



Minyatür Bull Terrier güçlü yapısı, kare şeklinde simetrik vücudu, aktif ve zeka dolu davranışlarıyla tamamen Bull Terrier'in küçük versiyonudur.

Manchester Terrier



Manchester Terrieri zeki, son derece canlı ve sadık bir köpektir. 

Minyatür Pinscher



“Pinscher” sözcüğü Almanca ısırıcı anlamına gelir. Aslında uysal, fedakar, duygulu, aynı zamanda temiz ve zeki bir köpektir. 

N

Napoliten Mastiff



Ciddi, güçlü görünen bir ırk mensubudur. Başı büyüktür. Kaba ve hatta vahşi görünüşüne rağmen, barışçı ve dengeli bir köpektir. Efendisine ve aile dostlarına karşı yumuşak ve duyguludur. çok dayanıklı bir hayvandır ve fiziksel acılara büyük bir sabırla dayanır. 

Norsk Buhund

Norsk Buhund cesur, itaatkar, enerjik, sadık ve çok çalışkandır. 

Norwich Terrier



Norwich Terrieri, en küçük terrierlerden biridir. Aktif, cesur, duygulu, dengelidir. Sinirli ve hırçın bir köpek değildir. 

Newfoundland



Newfoundland büyük bir köpektir. Güçlü, zarif, uyumlu, çevik ve dayanıklıdır. Dikkat çekici özellikleri olan bir köpektir. İyi, cesur, cömert, zeki ve insana yakın. Lord Byron bu cins hakkında şunları yazmıştır: "... Cesareti vahşilikten uzaktır. İnsana ait kusurları taşımaz, fakat onun tüm erdemlerine sahiptir." Aynı zamanda sabırlı bir köpektir. Yabancılara karşı iyi davranır ve efendisine karşı son derece dikkatlidir. 

Norveç Geyik Avcısı



Sadık, duygulu, eğitilebilir, temiz, uysal ve zekidir

O

Old English Sheepdog



Yürüyüşü esnek, tıknaz ve kaslı bir köpektir. Kuyruğu bobtail (kesik kuyruk) isminden de anlaşıldığı gibi kuyruksuzdur. İyi huyludur. 

Otterhound



Cesur, neşeli, azimli, duyguludur. İnsana arkadaşlık eden bir köpek olarak değerlidir.




P

Pappilon



Dengeli, itaatkar, sessiz bir köpektir. 

Petit Basset Griffon Vendien



Cesur, inatçı, azimli bir köpektir. Aile içinde duygulu, sadık, uysal, sevimlidir. 

Pomeranyalı



Canlı, neşeli, gururlu ve itaatkardır. Yabancılara havlama eğilimi vardır. 

Poodle (Standart Kaniş)



İyi huylu, çok zeki, cesur, neşeli, duyarlı ve eğitilebilir bir köpektir. 

Pyrenees Mastiff



Pyrenees Mastiff zarif bir güzelliği olan, sağlam, simetrik, güçlü bir köpektir. İri bir köpek olmasına rağmen öyle hafif adımlarla yürür ki, ayak izleri zor seçilir. Sessiz, arkadaş canlısı ve zekidir. Az yemekle yetinir. 

Petit Bleu de Gascogne



Grand Blue de Gascogne cinsinin küçük kardeşidir. Daha küçük olduğu için hareket yeteneği fazladır ve görünüşü daha sağlamdır. Gururlu, cüretli, inatçı bir köpektir. Efendisine karşı iyi huylu ve duyguludur. Evde uyuması gerekir. İyi huylu. Koklayarak iz sürer. 

Picardy Çoban Köpeği



Saldırgan bir köpek değildir. Ancak, düşmanlarına cesaretle karşı durur, yüzünde vahşi bir ifadeyle hırlar ve bu arada güçlü dişlerini gösterir. Enerjik, hoş ve azimli bir görünüşü vardır. 

Poodle (Minyatür Kaniş)



İyi huylu, çok zeki, cesur, neşeli, duyarlı, eğitilebilir

Pyrenees Çoban Köpeği



Cesur, bazen fazla cüretli, neşeli ve zekidir. 

R

Rafeiro do Alentejo



Vurdumduymaz, uykulu, hatta yorgun görünüşüne karşılık çok çalışkandır. Güçlü bir yürüyüşçüdür. St.Bernard'ı andıran gövdesi ve bir ayınınkini andıran başı vardır. 

Rottweiler



Rottweiler'ın iri ve güçlü bir bedeni vardır. Adaleli ve atletik olan bu ırk, geniş bir kafaya ve yuvarlak bir alına sahiptir. çeneler iyi gelişmiştir ve dişler makas ısırışı ile kapanır. Gözler ırkın iyi huy ve sadakatinin ifadesini yansıtır ve koyu renklidir. Dengeli, sakin, itaatkar, cesur ve kolay eğitilir. Yalnızca efendisi ve ailesi saldırıya uğradığı zaman sertleşir. 

Russian Spaniel



Her zaman siyah-beyaz olan Rus Spanieli sağlam yapılı bir köpektir. Vücudu kalbe geniş bir alan sağlayan sağlam göğüs kafesi ile güçlü bir yapısı vardır. 





S

Sakallı Collie



Sakallı Collie, neşeli ve duyguludur. çocuklarla iyi anlaşır, iyi huylu bir köpektir.

Schipperkee



Coşkun, eğitilebilir, zeki, meraklı, yabancılara karşı kuşkucudur. 


Shih-Tzu



Küçük ve dayanıklı bir köpektir. çift katmanlı uzun bir kürk yapısına sahiptir. Son derece vakur bir görünümü olan Shih-Tzu'nun burun üzerinden yukarı doğru büyüyen tüyleri ırka özgü yüz ifadesini ve "saç şeklini" oluşturur. 


Soft Coated Wheaten Terrier



Zarif hareketli, güçlü bir köpektir. Cesur, aktif ve uyanıktır. Yetenekleri çok çeşitlidir


Styrian Dağ Tazısı




Ciddi ve zeki görünüşlü bir yüzü olan, orta büyüklükte bir köpektir. Av sırasında inatçı ve kaba olan bu köpek efendisine karşı iyi huylu ve duyguludur. Neşeli ve temiz bir köpektir. Ev dışında yaşayabilir. 


Sibirya Kurdu (Husky)



Ota büyüklükte, canlı, dayanıklı, hoş görünüşlü ve hareketli bir köpektir. İnsanlara uyumlu ve duyguludur. İyi bir arkadaş olmakla birlikte son derece inatçıdır ve kolayca canı sıkılır. 

Sokö (Sokak Köpeği)



çomar, melez bir ırktır. Diğer köpek ırkları gibi saf bir ırk değildir, yine de ortak özellikleri bir başlık altında toplanabilecek kadar benzer görünüş olmasa da, kişilik özellikleri sergileyebilir. Bu yüzden ve evimizdeki birçok köpeğin bu ırk başlığı altında toplanabileceği mantığına dayanarak Türk Sokak Köpeği diye adlandırdığımız çomar'ı köpek ırkları listemize aldık. 


Sussex Spanieli



Normal zamanlarda sakin ve zeki, av sırasında coşkulu bir savaşçıdır. 


T

Tatra Çoban Köpeği



Tatra çoban Köpeği, zeki cesur, akıllı ve neşelidir. Sinirli değildir. çabuk heyecana kapılması, Tatra çoban köpeğinin köpek gösterilerinde elenmesine yol açar. 



Türk Tazısı



Türkiye'nin özellikle Güney Bölgelerinde bulunan, çok uzun zamandan beri tavşan avlamak amacıyla yetiştirilen, diğer çoban Köpekleri ile Anadolu'nun kültürüne yerleşmiş ender köpek ırklarından biridir

Trigg Tazısı



İnce ve soylu vücut hatları olan güzel bir tazıdır. Güçlü ve emirlere karşı dikkatlidir. çocuklarla iyi anlaşır, fakat ev dışında yaşamaya uygundur. Hareketli bir köpektir. 


Tyrolean Tazısı



Canlı, cesur, hoş, itaatkar bir köpektir. 30-39 cm yüksekliğinde daha küçük bir türü de vardır. 


V

Valee Çoban Köpeği



Belleği çok güçlüdür, yıllar öncesine ait bir dokunuşu ya da okşamayı hatırlar. Nazik, sakin, temiz ve çocuklarla uyum içinde yaşayabilen bir hayvandır. Güçlü, kaslı, iyi huyludur. Valee çoban Köpeği'nin, Bergamasco'nun aksine tüyleri taranabilir ve bu özelliği onu daha cazip hale getirir. 


Vizsla



Zeki, eğitilebilir, dengeli, itaatkar ve duyguludur. 


W

Weimaraner


Canlı, neşeli, duygulu ve biraz inatçıdır. 


Wirehaired Pointing Griffon



Canlı, zeki, hareketli ve duygulu bir köpektir

Welsh Springer Spaniel



Neşeli, duyarlı ve bağımsızdır. Güçlü, sağlam bir köpektir. 


Whippet



Mutlu, duygulu, gururlu, zeki ve uysaldır

Y

Yorkshire Terrier



Bütün terrierler gibi canlı, cesur, inatçı, efendisine karşı duygulu, yabancılara karşı kuşkucudur. öteki hayvanlarla pek anlaşamaz...




Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

1 yorum: on "Köpek Cinsleri"

Olliv dedi ki...

http://butunkopekirklari.blogspot.com/ köpekler hakkında herşey mutlaka ziyaret edin :D

Yorum Gönder